Når årshjulet drejer

af Heidi Hajslund
Når årshjulet drejer

Foto: Hideko Bondesen (CC BY-SA 2.5 DEED)

Naturens og sol-systemets egen kalender er ældre end nogen levende erindring og er dybt rodfæstet i vores historie. Solhjulet optræder på helleristninger i Norden, som symbol på en vigtig viden om naturens evige kredsløb og kraft. Det markerer tærskel-tidspunkterne for årets korteste dag (vintersolhverv) og årets længste dag (sommersolhverv) samt tærsklerne ved forårs- og efterårsjævndøgn, hvor der er balance mellem lys og mørke.

Udover de fire store solvendingsfester er der fire tærskeltider mere i det nordiske årshjul. I den danske kalender går de under navnene; kyndelmisse, valborg aften, (før-)høstfest og allehelgen.

Når årshjulet drejer sker der et skift i naturen og i vores indre. Bag alle højtider ligger et budskab om naturens gaver og opgaver på netop dette tidspunkt, som en urgammel visdom vi, som moderne mennesker, også kan have glæde af, at kende til og forbinde os med.

Fra en tid hvor man ærede Moder Jord og alt levende blev betragtet som besjælet, levede vores forfædre i dyb harmoni med naturen. Dette forhold har gennem tiden udviklet sig og integreret flere lag. Dog skinner vores gamle nordiske traditioner og den indfødte naturspiritualitet stadig igennem i nutidens højtider. Tænk blot på december, hvor vi stiller grød frem til nissen og samles i kreds omkring juletræet, som et symbol på liv og fornyelse.

For vores forfædre var en dyb forståelse af naturens cyklus afgørende for overlevelse. Det drejede sig om at bruge ressourcerne klogt, samle forråd til de hårde tider og opretholde et harmonisk forhold til naturens kræfter. I dag, hvor vi har adgang til elektricitet og et globalt udvalg af madvarer, kan det virke som om denne viden er blevet overflødig. Men årshjulets visdom har stadig relevans.

Årshjulets visdom er ikke blot en nostalgisk minde om fortiden; det er en vejledning til at leve i harmoni med naturens og vores egen indre cyklus. Denne forståelse hjælper os med at genopdage vores forbindelse til naturen og lære af dens cykliske mønstre, hvilket kan være en kilde til mere livsglæde og vitalitet.

Særligt som kvinder kan vi få stor glæde af en dybere forbindelse til den cykliske rytme, der er vores natur. Denne cykliske visdom er som en vejviser, der viser os, hvad der er bedst for os lige nu. Som en nøgle til et liv i harmoni med vores indre rytmer og energi. En visdom som de færreste af os har fået fra vores mødre, fordi de ikke fik det fortalt af deres mødre.

At leve med naturens cyklus og vores egen indre rytme giver indre ro og dybe rødder. Det er denne visdom, vi udforsker, når vi mødes på årsforløbet Nordisk Kvindecirkel og går på opdagelse i årstidernes kraft og vores egen feminine power.


Leder du efter en privat jordemoder i Roskilde? Jeg har flyttet min privat jordemoder-virksomhed til adressen jordemoder.eu