Forårsjævndøgn

af Heidi Hajslund
Forårsjævndøgn

Foto: Heidi Hajslund

På lørdag kan vi fejre den næste naturhøjtid i årshjulet nemlig Forårsjævndøgn. Nu vender lyset tilbage. Dag og nat er ved jævndøgn lige lange og vi befinder os på tærsklen til halvåret hvor lyset har overtaget og dagene er længere end nætterne.

Forårsjævndøgn fejres med vårfesten, som er en fest for det nye liv, for kraft, spiring og frugtbarhed. Oprindeligt blev festen fejret ved første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Faktisk kan man også her se, hvordan kristendommen har tilpasset sig de oprindelige naturhøjtider, da påsken ligger første søndag efter første fuldmåne efter jævndøgn.

Jeg synes naturhøjtiderne er sådan en fin anledning til også at tage et kig indad for at mærke hvordan det står til i vores indre natur, i tanker, krop og følelser.

Det er ved at være tid til at kultivere vores have. Måske skal vi sætte frø i jorden, så de kan spire og vokse til store og frugtbare planter vi kan høste senere på året. Ligeledes er det tid til at kultivere vores egen indre have. Kigge på om der er noget der skal luges lidt, så der bliver plads til nyt. Måske mærker du allerede hvordan det kribler af liv og ideer inden i. Eller du trænger til lidt ekstra næring og lys før du fornemmer forårsenergien i din krop.

Selv mærker jeg forårets kraft blusse indeni når solen luner min krop på en formiddags-løbetur langs fjorden. I haven har jeg plantet nye bærbuske og glæder mig til at se dem blomstre. Nye ideer og projekter spirer og jeg øver mig i at tage en ting ad gangen og holde lidt igen i stedet for at kaste mig ud i det hele på én gang. Der skal være overskud og tid til min familie og ro og til at nære mig selv indimellem. Jeg glæder mig til at springe ud i nye samarbejder og læring. Det bliver et spændende år.

Min vårfest kommer delvis til at foregå på fødegangen hvor nye forårsbørn vil se dagens lys. Når jeg er hjemme igen og skal vi lave bål i haven og bage snobrød. Det vigtigste synes jeg er, at være sammen udenfor. At mærke hinanden, årstiden og os selv.

Hvordan fejrer du forårsjævndøgn?

Leder du efter en privat jordemoder i Roskilde? Jeg har flyttet min privat jordemoder-virksomhed til adressen jordemoder.eu