Samhain, Halloween, Allehelgen

af Heidi Hajslund
Samhain, Halloween, Allehelgen

Halloween (hallowed eve)

Snart render børnene rundt i skræmmende kostumer mellem huse, der er pyntet med skeletter, græskar-lygter og spindelvæv. 👻🎃

Jeg holder meget af de tilbagevendende årstiders traditioner og ritualer, når jeg kender deres inderside og mening.

Siden mine børn var små har vi lavet små og indimellem større årstidsfejringer og lege, som alle involverede natur, ild og fortællinger. Nu hvor mine drenge er blevet større, har formen ændret sig lidt, så den passer til deres alder, men fortællingerne om årstiden lever stadig i vores lille familie.

Bag alle vores traditioner ligger meningsfulde årstidsfejringer og solvendingsfester, med et budskab om, at stoppe op og indstille os på det skift der sker både i naturen og i vores indre.🌞

Det vigtigste budskab til os, i den verden vi lever i nu, er at leve med naturens gang i stedet for at kæmpe imod. For uanset hvor moderne og højteknologiske vi er, så påvirkes vores urgamle biologi stadig af naturens rytme.

Jeg tror faktisk, at årstidsfejringer med mening kan hjælpe os til at leve et sundere liv med mindre stress og mere mening. Det oplever jeg selv.

De seneste år har jeg kaldt kvinder ind til årstidsfejringer for at gå mere i dybden med den feminine tilgang og forbindelse til naturens cyklus og vores egen indre rytme. Her er det årstiden der er omdrejningspunkt, men med yoga til at lande i kroppen og trommerejse for at kalde sjælen hjem og give os retning.

Tilbage til Halloween… 🎃

Halloween-festen i Norden er ny, men den har gamle rødder fra Samhain, som oprindeligt var en keltisk årstidsfest, der markerede overgangen til vinteren og mørket. Det var ved denne tid at alt skulle være klar (forråd, brænde osv). Samhain var også en fest for de døde og en tid for at mindes dem, der gik før os. En tærskeltid hvor sløret mellem verdner var tyndt og som var en oplagt tid til udesidning og andet magisk arbejde for at søge svar. I de små hjem skar man roelygter og tændte lys i dem, for at skræmme “ubudne gæster” væk. Senere kom traditionen til Amerika hvor roelygterne blev erstattet med græskar.

Kirken har taget budskabet om at ære sine døde venner og slægtninge til sig som Allehelgensdag, hvilket jeg synes er både smukt og meningsfuldt.

Nordisk Kvindecirkel Allehelgen 2023

Fredag den 3. november kalder jeg ind til Kvindecirkel i de smukke yogasal på Vibevadgaard i Lejre.

Aftenen er åben for alle som har lyst til at markere overgangen til vintermørket med blid og nærende bevægelse og meditativ trommerejse. Der vil være deling i cirklen og the på kanden. Du er velkommen lige som du er! 🧡

Tilmeld dig Nordisk Kvindecirkel Allehelgen 2023 her

Nordisk Kvindecirkel Allehelgen 2023

Leder du efter en privat jordemoder i Roskilde? Jeg har flyttet min privat jordemoder-virksomhed til adressen jordemoder.eu