Vintersolhverv

af Heidi Hajslund
Vintersolhverv

Foto: Heidi Hajslund

Om få dage er det vintersolhverv, solårets nytår. Det er den 21. december, at lyset fødes ud af vintermørket på årets længste nat. Vintersolhverv er et vendepunkt, en højtid i naturens og solsystemets egen kalender, en kalender der er ældre end noget menneske kan huske.

Oprindeligt er solhverv, jul og nytår blevet fejret som ét. Men efter mange år, og en lang og kompliceret historie, er tingene blevet adskilt. Man ved ikke præcis hvad ordet jul kommer af, men det er nærliggende at tænke, at ordet kommer af det nordiske “hjul” altså årshjulet, som markerer naturens 4 store højtider (solhverv og jævndøgn).

På årets korteste dag er vi dybt inde i den mørkeste tid på året, hvor al saft og kraft er i hvile. Også vi mennesker har godt af, at geare ned for en periode inden lyset og energien vender tilbage med fornyet kraft.

Solhverv er både slutningen på noget og begyndelsen på noget nyt. I min familie markerer vi naturens højtider med små udendørs årstidsritualer, for at blive mindet om hvilken tid på året det er, så vi kan arbejde med naturens gang og ikke imod den.

Ved vintersolhverv tænder vi bål, drikker varm saft og spiser brunkager. Tiden er inde til refleksion og til at tænke over, om der er noget vi gerne vil efterlade i 2020 og om der er noget, vi ønsker os (mere af) i 2021. Måske er der også noget vi gerne vil give tak for. Hos os skriver vi alle, både børn og voksne, det vi gerne vil tage afsked med på et stykke papir og kaster det på bålet. Det vi gerne vil have mere af og det vi gerne vil sige tak for, siger vi højt.

Jeg kan godt lide at synge sange der passer til årstiden og så bruger jeg min tromme til at markere det skift, der sker i energien, ude såvel som inde i os selv, når årshjulet drejer.

Har du tradition for at lave et ritual ved vintersolhverv? Måske er vintersolhverv en tiltrængt invitation til at stoppe op og tage vare på dig selv, til at mærke efter og give krop og tanker ro. I denne mærkelige tid vi befinder os i lige nu, kan det være godt at gå ud. Udenfor, i skoven, i haven eller i parken, er alt som det plejer at være. Udenfor bliver vi mindet om, at alting forandrer sig, at årshjulet til alle tider vil dreje og at lyset kommer igen.

Jeg ønsker dig et velsignet solhverv og håber, at du vil lade dig inspirere. .

Leder du efter en privat jordemoder i Roskilde? Jeg har flyttet min privat jordemoder-virksomhed til adressen jordemoder.eu