Kyndelmisse - om at være jordemoder og gravid under corona-pandemien

af Heidi Hajslund
Kyndelmisse - om at være jordemoder og gravid under corona-pandemien

Foto: Heidi Hajslund

Kyndelmisse

Årshjulet drejer sagte og vi rammer igen en af naturens otte højtider, nemlig kyndelmisse.

Førhen var det nu tid til at kigge på vinterens forråd, der helst skulle være halvt fyldt på denne tid af året, så det kunne række vinteren ud. Man fejrede desuden at lyset vendte tilbage.

Vinteren er stadig kold og frosten knugende. Giv tid, synger den lille fugl i B.S Ingemanns digt og minder os ved kyndelmisse om at vi skal holde ud lidt endnu, før frosten slipper sit tag i landet og solen med sin livgivende kraft bryder frem og får foråret til at springe ud.

Jeg mærker tydeligt lysten til nye spændende projekter, både privat og i mit jordemodervirke. Jeg længes efter sol og frihed, sprudlende kreativitet, tid til mig selv og ikke mindst muligheden for igen at samles i større forsamlinger. Samtidig bremses jeg af vinterens kulde og mørke samt coronaens restriktioner. Jeg må vente lidt endnu. Give tid og acceptere, at energien netop nu skal bruges på at balancere mellem job og hjemmeskole.

I mit jordemodervirke møder jeg også mange familier der lige nu må give tid, vente, isolere sig. Familier der må acceptere at samfundet fortsat er lukket ned, at de ikke kan have deres partner med i jordemoderkonsultationen, at de kun kan have en fødselshjælper med til fødslen, at fødselsforberedelsen mange steder er aflyst. Jeg lytter og rummer, forsøger at give håb og ikke mindst tid. Faktisk rummer denne periode også muligheder for ro, refleksion, forberedelse og planlægning.

Giv tid synger den lille fugl i mit baghoved og jeg finder energien på mine lange løbeture langs fjorden og i skoven, hvor jeg netop nu mærker et skift i duftene og farverne omkring mig. Erantis er dukket op flere steder og solens lune stråler luner indimellem mine kinder og minder mig om, at det snart bliver forår.

Som altid er årshjulets højtider en god anledning til at stoppe og og mærke efter hvordan vi har det lige nu. Hvilke tanker og følelser er der hos dig lige nu og hvad mærker du i din krop? Giv dig tid til at lytte til din krop, dine følelser og dine tanker. Hvad har du brug for lige nu? Giv dig tid til at gå en tur og mærk det skift der sker i årstiden her ved kyndelmisse.

Jeg vil slutte af med et vers fra B.S. Ingemanns digt “I sne står urt og busk i skjul”. Jeg synes det er så smukt og med få ord minder det os om, alting er foranderligt og at det bliver forår igen.

Giv tid! og livets træ bli’r grønt

må frosten det end kue,

giv tid! og hvad du drømte skønt,

du skal i sandhed skue.

– B. S. Ingemann

Leder du efter en privat jordemoder i Roskilde? Jeg har flyttet min privat jordemoder-virksomhed til adressen jordemoder.eu