Varselstagning

af Heidi Hajslund
Varselstagning

Foto: Heidi Hajslund

Varselstagning eller Medicine Walk

I mine kvindecirkler udforsker vi den nordiske visdomstradition og de dybe indsigter fra vores formødres cykliske livsforståelse. Vi undersøger, hvordan vi kan lade os inspirere af urgamle ritualer og tilpasse dem til en moderne kvindes hverdag, så de får relevans og styrke i nutidens livsrytme.

En varselstagning er et eksempel på en sådan visdomstradition, der kan hjælpe os med at finde svar. Det er en nærværende vandring i naturen, hvor vi søger råd og vejledning til både små og store spørgsmål. Gennem denne praksis forbinder vi os med naturens levende væsener og kræfter, lytter til deres visdom og lader dem guide os mod klarhed og indsigt.

Jeg har ofte gået sådan en tur med en klar hensigt og sanserne åbne, og hver gang bliver jeg forundret over hvordan naturen åbner sig og viser mig vej i mere end én forstand.

Jeg starter altid vandringen med en klar intention og finder et sted, hvor jeg kan træde over tærsklen til den anden verden. Tærsklen kan være indgangen til en skov, et særligt træ med en gren der danner en bue, en lille bæk eller andet, som jeg træder over eller igennem imens jeg bekender min hensigt til naturen. Derefter går jeg, eller løber, for det fungerer også ret godt for mig, og lader mine sanser åbne. Jeg lytter og ser mig omkring, lader min intuition føre mig af sted, måske på en sti og indimellem afsides i skoven.

Som på en trommerejse forsøger jeg at lade hverdags-tankerne passere uden at tage mig af dem. Jeg forsøger at være til stede med åbent sind og hjerte, og hvis mine tanker alligevel tager mig til hverdagens praktik, vender jeg tilbage til min intention, siger den stille og klart, trækker vejret dybt og fortsætter et skridt ad gangen.

På turen ser jeg, hvad der kalder på min opmærksomhed. Måske er det en fugl der flyver omkring, blade der daler, en særlig duft, en snegl på stien eller vand der risler. Indimellem er der følelser, der dukker op, indre billeder eller fysiske fornemmelser. Jeg stiller mig åben for alt hvad der er og forsøger at lade være med at tolke på det jeg oplever.

Når min vandring er slut, træder jeg over tærsklen igen og giver tak til naturen og den åndelige verden for de råd og og den vejledning jeg har fået med.

Hjemme tager jeg mig tid til at skrive og tegne mine oplevelser. De skal altid forstås i lyset af den hensigt, jeg havde med min varselstagning. Jeg søger ikke efter forklaringer på nettet, men reflekterer i stedet over, hvad naturen har vist mig, og hvilke følelser det har vækket i mig.

Nogle gange læser jeg om et særligt dyr eller en plantes egenskaber, men jeg overvejer også, hvilke tidligere oplevelser jeg har haft med det pågældende dyr eller plante, og hvilken betydning det havde for mig dengang. For eksempel har jeg et særligt forhold til hyldetræet, da det minder mig om de tre hyldetræer i min barndomshave, hvor jeg ofte legede og følte en dyb forbindelse til naturen og da det er et træ, der ofte har vist sig for mig i trommerejser.

Hvis du selv har lyst til at søge råd og vejledning i naturen kan du følge disse trin:

  • Formuler din hensigt
  • Gå ud og find din tærskel (i haven, i skoven, på stranden…)
  • Træd over tærsklen og bekend din hensigt til naturen. Sig det højt eller hvisk det
  • Bevæg dig intuitivt, lad naturen føre dig og hold dine sanser åbne
  • Ved turens afslutning kan du gå tilbage til den tærskel du først trådte over eller du kan finde en anden tærskel når din vandring er slut
  • Giv tak til naturen for råd og vejledning. Du kan sige tak, synge en sang eller have en lille gave med som tak, f.eks et æble, lidt vand eller en blomst.
  • Hjemme igen skriver du dine oplevelser ned i din notesbog. Du kan også tegne eller male dine oplevelser. Lad oplevelserne “lande” i dig de følgende dage og du vil finde svar.

Hvis du har brug for hjælp til din egen varselstagning eler hjælp til at forstå den vejledning du fik, er du velkommen til at kontakte mig (1:1) Du er selvfølgelig også hjerteligt velkommen i mine kvindecirkler hvor der også er rig mulighed for at dele dine oplevelser og erfaringer med andre kvinder.

Rigtig god fornøjelse!

Mere fra bloggen

Leder du efter en privat jordemoder i Roskilde? Jeg har flyttet min privat jordemoder-virksomhed til adressen jordemoder.eu