Indre Forår

af Heidi Hajslund
Indre Forår

Forårsenergien – din indre kilde til vitalitet og glæde uanset alder

I den kvindelige menstruationscyklus kan perioden efter menstruationsblødningen sammenlignes med foråret - en tid for fornyelse og vækst. I denne fase stiger østrogenniveauet gradvist, hvilket stimulerer æggestokkene til at modne follikler, indtil et æg bliver klar til befrugtning ved ægløsning. Interessant nok er navnet “østrogen” beslægtet med ordene Ēostre, Ostara og Easter, som alle refererer til forårsfester, der fejrer liv og frugtbarhed.

Østrogen er et ud af flere vigtige hormoner, som spiller en afgørende rolle for kvinder, ikke kun fysiologisk men også mentalt, ved at fremme følelsen af glæde og velvære samt forbedre hukommelsen og motivationen.

Forårets energi manifesterer sig som spirer af nysgerrighed, åbenhed overfor nye muligheder, spontanitet, og en generelt mere optimistisk tilgang til livet. Mange kvinder, der ikke oplever menstruationscyklus på grund af menopause, graviditet, eller af andre årsager, vil stadig fornemme en indre “forårsenergi” - især om foråret.

Det er vigtigt at omfavne og give plads til denne forårsenergi, da den repræsenterer en vital kilde til glæde, læring og nyskabelse i os alle uanset alder. Nær dit indre forår ved at give plads til at være spontan, find dit indre “legebarn” frem eller prøv noget nyt.

Men vær opmærksom på, at det er bedst at springe langsomt ud i foråret. Går du for hurtigt frem, risikerer du at brænde ud. Giv dig tid til at mærke dit indre JA i stedet for at kaste dig over alt for mange nye projekter på en gang.

Så dine (drømme)frø med omhu og husk at alt er skrøbeligt i det tidlige forår. Måske skal dine drømme ikke deles med alle og enhver med det samme. Giv dig tid til at luge lidt i ideerne når de spirer, så de vigtigste og mest værdifulde får plads til at blomstre.

Når vi handler på vores drømme og ideer risikerer vi at fejle. Kvinder der ikke har kontakt forårsenergien kan have svært ved at blive begejstrede og vil have en tendens til at skyde ideer ned med sund fornuft og realisme. Begge dele er vigtige og det kan føles sårbart at springe ud i noget nyt, men tænk også på hvor meget du ville gå glip af, hvis du aldrig gav din indre forårskvinde plads til at turde drømme og prøve nyt.

Det kan være naturligt at føle træthed i overgangen til foråret, hvor vores depoter er lidt lave.

Hvis du oplever stor træthed i ydre eller indre forår, kan det også være fordi du har brug for at hvile mere i din indre vinter. Måske behøver du mere hvile gennem hele din cyklus og i løbet af året.

For at genetablere eller fordybe din forbindelse med din indre forårsenergi kan du låne af forårets kraft og følgende kan du bruge som inspiration:

  • Hvil dig når du er træt
  • Gå ud i naturen
  • Sæt forårsblomster eller grene i vaser
  • Drag omsorg for dig selv hver dag
  • Bevæg dig blidt
  • Lav nærende mad

  • Spis i ro og med nærvær under min. ét måltid dagligt
  • Brug tid med mennesker du holder af
  • Giv dig selv en pause med tid til at vende blikket indad og forbinde dig til foråret med et lille forårsritual

Uanset hvor du er i dit kvindeliv er du også velkommen på mit Årsforløb Nordisk Kvindecirkel. Gennem årshjulet mærker vi Moder Jords bevægelser og rytmer i os selv. Vi lærer af naturens foranderlighed og evige gentagelser og vi begynder at forstå, at vi ikke blot er del af naturen - vi ER natur!

Jeg håber dette blogindlæg kan inspirere dig til at lade din indre forårsenergi løbe mere frit uanset hvor du er på årshjulet, i din indre cyklus og i dit kvindeliv.

Leder du efter en privat jordemoder i Roskilde? Jeg har flyttet min privat jordemoder-virksomhed til adressen jordemoder.eu