Blå Jungfrun

af Heidi Hajslund
Blå Jungfrun

Foto: Heidi Hajslund

Forleden besøgte jeg den sagnomspundne og ubeboede skærgårdsø Blå Jungfrun.

Der findes mange forklaringer på øens specielle navn. Øen kaldes også “Blåkulla”, som kan oversættes til Bloksbjerg eller blå kvinde, som dødsgudinden Hel.

Set fra vandet aftegner øen sig som en gråblå silhuet. Måske deraf navnet? Det vides ikke.

Blå Jungfrun blev før i tiden betragtet som et helligt sted. Der er spor af bopladser og steder brugt til ritualer, som er 7000 år gamle og i 1500-tallet blev det beskrevet, at de nordiske hekse, på visse årstider mødtes her, for at øve deres kunster.

På den sydlige del af øen findes en stenlabyrint (Trojeborg). Den er første gang beskrevet i 1700-tallet, men det vides ikke hvor gammel den er.

Midt på øen ligger Jungfrukammaren.

Indgangen meget smal, men takket være mine seje drenge overvandt jeg heldigvis min frygt for at sidde fast i klippen og kravlede ind i den imponerede grotte, som man mener har været anvendt til ritualer.

Vi havde en skøn dag på øen med vandring til det højeste punkt på 86 meter over havet. Drengene synes det var fedt med “parkour” rundt på øens stier og der var også dejlige steder at bade.

Med den smukke, dramatiske natur og de mange klippehuler, har jeg ikke svært ved at forestille mig, at kvinder er taget hertil for at udøve ritualer der forbinder samt for at finde hjem og blive HEL.

Det er et magisk sted og bestemt et besøg værd for både store og små.

Leder du efter en privat jordemoder i Roskilde? Jeg har flyttet min privat jordemoder-virksomhed til adressen jordemoder.eu