Vintersolhverv og jul

af Heidi Hajslund
Vintersolhverv og jul

Vintersolhverv, cyklys, solhjul og nordisk visdomstradition

Vintersolhverv er en kærkommen invitation til at træde ind i naturens rytme og i din egen kvindelige cyklus (også selvom du ikke længere er i den fertile alder)

Vi befinder os i den aller mørkeste del af årshjulet. Det er naturens sammentrækning, hvor alt saft og kraft er i jorden og i rødderne. Om få dage fødes lyset atter ud af mørket. Et nyt solår begynder og dagene bliver gradvis lysere indtil sommersolhverv hvor det hele vender igen.

Festen for det nye solår er en af de helt store højtider i naturens kalender, som over hele den nordlige halvkugle er blevet fejret på forskellig vis (og på lidt forskellige tidspunkter) i vinterhalvåret. Oprindeligt var det en fest for lysets tilbagevenden, for fred og frugtbarhed. Og det er af samme højtid at både vores kristne jul og nytåret er kommet til.

Det gamle nordiske navn for jul er jól eller yule, som betyder fest eller højtid. Vikingerne skålede for år og fred når de fejrede vintersolhverv ved store blót. Men solhvervsfesten er meget ældre end det.

Det tyder på at man helt tilbage i bronzealderen (ca. 1800 f.kr.) fejrede solens tærskeltider. Vi ved ikke med sikkerhed hvordan de gjorde, men der findes mange forskellige billedlige fremstillinger af solhjulet herunder helleristninger og den berømte solvogn fra Trundholm.

I den animistiske verdensforståelse handlede det i høj grad om at styrke den gode forbindelse til naturen, at give tak for jordens gaver og at bede for frugtbarhed i fremtiden.

For os moderne mennesker er det ikke på samme måde et spørgsmål om overlevelse at holde sig gode venner med naturen. Men mon ikke vi ville leve mere bæredygtigt, hvis vi anerkendte og levede i samhørighed med naturens rytme? Måske ville vi også opleve mindre stress og større livskvalitet?

Når naturen er i hvile, er det en invitation til os mennesker om at gøre lidt af det samme for at passe på os selv. Og hvem mærker ikke trækket mod mere ro og hvile i denne mørke tid?

Jeg forsøger selv at lytte til mit behov for tilbagetrækning og prioriterer at have lidt plads i min kalender til at være alene, til at ses med mennesker der virkelig nærer mig og til at skabe juletraditioner jeg finder givende og meningsfulde. Ved at gå på opdagelse i nordisk visdomstradition inspireres jeg til at skabe nye meningsfulde ritualer, der passer ind i en moderne kvindes liv.

Vi skal faktisk ikke kigge så langt for at finde levn af små og urgamle rituelle handlinger ved vores moderne højtider, som vi kan videreudvikle eller fordybe. Særligt ikke her i julen hvor verden gen-fortrylles og magien træder ind i alle hjem sammen med juletræ, adventskrans, grød til Nissen, julefred og fødslen af det lille Jesusbarn.

Vintersolhvervsfejringen er for mig en måde at forbinde mig til den store cykliske struktur jeg læner mig ind i og som jeg kan genkende i min egen kvindelige cyklus. Det er forbundethed på et dybt og nærende plan.

Forslag til Fejring af Vintersolhverv

Herunder finder du mine forslag til en feminin og nydelsesfuld fejring af vintersolhverv 💫

Hvile

Vi befinder os på den mørkeste tid af året. Naturen er i dvale, moder jord sparer på energien. Som frøet i jorden har ideer og nye projekter brug for, at hvile og modne i mørket, før de kan fødes ud i livet. Tving ikke dig selv til at skabe nyt lige nu. Hav i stedet tillid til, at dine ideer vil spire og gro når tiden er moden til det.

Refleksion og fornyelse

Vintersolhverv inviterer dig til at se tilbage på de livsfaser, du har gennemlevet, og anerkende den visdom, de har bragt. Reflekter gerne over, hvordan du har udviklet dig og hvad du ønsker for fremtiden.

I stedet for at spørge dig selv hvad du vil med livet, kan du også spørge dig selv eller naturen hvad livet vil med dig?

Moderskab og moder jord

Lad denne tid være en mulighed for at indføre nye traditioner, der afspejler din respekt for naturens rytme og lær dine nærmeste om vigtigheden af, at passe på sig selv og på vores planet. Genfortryl verden med magiske fortællinger om vores nordiske rødder. Fortæl historier om vintersolen, spring over bål ind i det nye solår, syng en sang for jorden, stil grød ud til nissen eller giv fuglene juleneg.

Selvomsorg

I denne travle tid, hvor du måske jonglerer mellem karriere, familie og andre forpligtelser, er det vigtigt også at huske på selvomsorg. Lad vintersolhvervet være en tid for dig til at genoplade og finde indre ro. Prioriter nydelsesfulde pauser hver dag, f.eks gåtur, yoga, fodbad, dans, vinterbad og sauna eller kreative sysler.

Cyklus

Som kvinde kan du (gen)etablere forbindelsen til din krop og din cyklus ved at gå på opdagelse i årstidernes gaver og opgaver.

Indre vinter svarer til tiden omkring din blødning. Måske kan du genkende vinterens kvaliteter og udfordringer ved denne periode.

Til dig der nærmer dig eller er i overgangsalderen, kan du finde en dybere forbindelse mellem naturens cyklus og dine egne, og anerkende denne overgang som en del af livets naturlige rytme.

Er du på den anden side af overgangsalderen, kan årstidernes cyklus være et velkendt “anker” at læne sig ind i for en dybere forbindelse til den cykliske struktur i livet.

Nordiske rødder

Genskab forbindelsen til vores nordiske visdomstradition ved at genfortolke den viden der er tilgængelig i dit moderne liv. Dette kan være så enkelt som at tænde et stearinlys for at hilse solen velkommen eller at give tilbage til naturen, som en anerkendelse af livets rytme.

Fællesskab

Værdien af fællesskab er mere tydelig nu end nogensinde. Saml dine venner til en vintersolhvervsfejring, hvor I sammen kan reflektere over årets højdepunkter og sætte intentioner for det kommende år.

Du er også velkommen på mit Årsforløb Nordisk Kvindecirkel, hvor vi i et trygt og nærende fællesskab fejrer årstiderne i det nordiske årshjul og styrker forbindelsen til naturens og vores egen indre rytme

Leder du efter en privat jordemoder i Roskilde? Jeg har flyttet min privat jordemoder-virksomhed til adressen jordemoder.eu